Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Μάθετε το παιδί σας να βοηθά στις δουλειές του σπιτιού


Για τα περισσότερα παιδιά οι δουλειές του σπιτιού μοιάζουν με παιχνίδι, γι' αυτό και δείχνουν πρόθυμα να βοηθήσουν. 

Αν, λοιπόν, το μικρό σας προτιμά να προκαλεί χάος, διαβάστε έξυπνα tips, για να το κάνετε να αλλάξει γνώμη...

Κάντε το καθάρισμα παιχνίδι 

Ώρα για συγύρισμα: 

Καθιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα στη διάρκεια της καθημερινής ρουτίνας του παιδιού, η οποία θα είναι αφιερωμένη στο συγύρισμα του σπιτιού. Για παράδειγμα, πριν το βραδινό φαγητό θα πρέπει να μαζέψει τα παιχνίδια του, ή μετά το μπάνιο θα πρέπει να βάλει τα λερωμένα ρούχα στο καλάθι με τα άπλυτα. 

Βάλτε μουσική: 

Για να μην νιώθει το παιδί σας ότι εξαναγκάζεται να βοηθήσει στην καθαριότητα του σπιτιού, βάλτε μουσική και τραγουδήστε μαζί όση ώρα κάνει αυτά που του έχετε αναθέσει.

Επίσης, βρείτε τι του αρέσει και επικεντρωθείτε σε αυτό. 

Αν προτιμά να ξεσκονίζει, δώστε του ένα φτερό και αφήστε το να καθαρίσει όλο το σπίτι! 

Κάντε το καθάρισμα παιχνίδι: 

Μην περιμένετε το παιδί σας να λατρέψει τις δουλειές του σπιτιού. Επινοήστε διάφορα κόλπα που θα δημιουργούν την αίσθηση ότι παίζετε, όπως δώστε του μια κάλτσα και αφήστε το να ξεσκονίζει με αυτή ή φορέστε του ποδιά και γάντια και μεταμορφωθείτε σε super ήρωες της καθαριότητας. 

Δώστε κίνητρα: 

Φτιάξτε ένα πίνακα με τις δουλειές που πρέπει να κάνει και δώστε στο παιδί σας να κολλάει αυτοκόλλητα κάθε φορά που ολοκληρώνει μία από αυτές. Όταν κολλήσει όλα τα αυτοκόλλητα επιβραβεύστε το με ένα συμβολικό δώρο και μη ξεχάσετε να του πείτε πόσο περήφανη είστε που τα κατάφερε. 

Ξεκινήστε νωρίς. 

Μην περιμένετε το παιδί σας να ξεκινήσει το δημοτικό για να αρχίσει να σας βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού. Τα παιδιά στη ηλικία των 3- 4 χρόνων μπορούν να κάνουν απίστευτα πράγματα. Από το να ποτίζουν τα φυτά, μέχρι να μαζεύουν τα παιχνίδια τους και να βάζουν τα ρούχα τους στα συρτάρια.

Το πιο σημαντικό είναι να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει πως κάθε μέλος της οικογένειας έχει κάποιες συγκεκριμένες υποχρεώσεις σχετικά με την καθαριότητα του σπιτιού. 

Ξεκινήστε με απλά πράγματα και σύντομα θα βρείτε στο πρόσωπο του τον καλύτερο βοηθό!
hamomilaki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...