Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Μειώσεις στις συντάξεις βουλευτών και πρώην δημάρχων δεν εφαρμόστηκαν- Μετατέθηκαν για τα τέλη Μάρτη


Και ενώ η διάταξη του νόμου προέβλεπε μειώσεις στις συντάξεις βουλευτών και πρώην δημάρχων, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Τύπος της Κυριακής,
οι μειώσεις δεν εφαρμόστηκαν αλλά μετατέθηκαν για τα τέλη Μάρτη.
Οι μειώσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα κάτι που καθυστερεί και τις υπόλοιπες μειώσεις όπως τη μείωση του ΛΑΦΚΑ και τη νέα μείωση κατά 5% - 20%, καθώς, σύμφωνα με το Μνημόνιο, πρέπει πρώτα να γίνει η μείωση του 20 με 30% και μετά να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες μειώσεις.
Επισήμως  ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι δεν έχουν συγκεντρωθεί τα μητρώα συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη βουλευτική, δημάρχου, νομάρχη και κοινοτάρχη, ταυτόχρονα με δεύτερη ή τρίτη σύνταξη.
Οι μειώσεις των αιρετών θα υπολογιστούν με διαφορετικό τρόπο από τις μειώσεις των υπόλοιπων συνταξιούχων.
Ενώ σε όλες τις συντάξεις των απλών πολιτών, μπαίνει πρώτα η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, 3% ως 14% και μετά ακολουθούν όλες οι επόμενες μειώσεις του μνημονίου, στις συντάξεις των βουλευτών και πρώην δημάρχων νομαρχών κ.λπ, αποφασίστηκε να γίνει πρώτα η μείωση 20%, ή 30% και μετά να μπεί η ΕΑΣ με τις επόμενες περικοπές. Αυτή η «λογιστική τακτοποίηση» έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει τις τελικές μειώσεις.

Μπορεί να δείχνει εντυπωσιακό, να γίνεται πρώτα μείωση 20% σε σύνταξη 3.000 ευρώ, αλλά στο τέλος υπάρχει κέρδος από το να επιβαλλόταν πρώτα ο ΛΑΦΚΑ (12% στην κλίμακα των  3.000 ευρώ) και στη συνέχεια οι άλλες μειώσεις.

Η διάταξη προβλέπει πως «οι καταβαλλόμενες κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 κανονιζόμενες συντάξεις των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων των ΟΤΑ Ά και 'Β βαθμού, που λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα  κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, μειώνονται κατά 20%». Αν ο πρώην βουλευτής/δήμαρχος λαμβάνει και τρίτη σύνταξη τότε θα έχει μείωση 30%.

Έτσι, αν κάποιος λαμβάνει σύνταξη επαγγέλματος 1.800 ευρώ και βουλευτική αποζημίωση 3.000 ευρώ, τότε αυτή θα μειωθεί κατά 20% δηλαδή θα φτάσει στα 2.400 ευρώ. Εάν υπάρχουν τρεις συντάξεις τότε η βουλευτική σύνταξή του θα πέσει στα 2.100 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...