Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ: Το δέντρο που παράγει πατάτες!!

Μπορεί σε ένα δέντρο να καλλιεργηθούν πατάτες;

Ανατρέποντας θεωρίες αλλά και επιστήμονες, ένας πολιτικός μηχανικός και αγρότης από το Ρέθυμνο, απέδειξε ότι αυτό είναι εφικτό: 


Μπόλιασε πατάτες σε ένα δέντρο στην περιοχή του Μασταμπά και δεν το μετάνιωσε. Το εγχείρημά του πέτυχε.Τώρα, ο επισκέπτης βλέπει τις πατάτες να κρέμονται, έτοιμες για κατανάλωση.
Και όχι μόνον αυτό. Στο ίδιο δέντρο καλλιεργεί ντομάτες, μελιτζάνες, αλλά και ...πιπεριές! 
Αλλά και χόρτα: Βλίτα και στύφνο.

Ο δημιουργός του, Μανώλης Ηλιάκης, ο οποίος δηλώνει 'πολίτης του κόσμου', το χαρακτηρίζει δέντρο 'αντισυστημικό' δίνοντας και πολιτική προέκταση στο εγχείρημά του.

Και πράγματι, το εγχείρημα αυτό δεν έχει προηγούμενο. Πρόκειται για το πρώτο δέντρο με καλλιέργεια οπωροκηπευτικών! Ουδείς, π.χ., μπορούσε μέχρι πρότινος να πιστέψει ότι σε ένα δέντρο μπορείς να 'μπολιάσεις' με επιτυχία πατάτα. Κι όμως, έγινε και αυτό! Και όποιος το βλέπει, δεν πιστεύει στα μάτια του.
Το δέντρο ανήκει στην κατηγορία 'σολάνο', μοιάζει με μεγάλη μελιτζανιά και είναι συμβατό με τις οικογένειες που έχουν μπολιαστεί σ’ αυτό.

Όπως ακόμα λέει ο ίδιος, ήθελε να δοκιμάσει αν μπορούμε να κάνουμε πράγματα και πέρα από την φαντασία μας. Ήθελε να αποδείξει ότι ο άνθρωπος μπορεί σεβόμενος τη Φύση -και σε αγαστή συνεργασία μαζί της- να δημιουργήσει ένα πραγματικό  επίγειο παράδεισο. Ήθελε επίσης να αποδείξει ότι 'ο άνθρωπος μπορεί να απεγκλωβιστεί από το παγκόσμιο σύστημα που εκμεταλλεύεται αδίστακτα μέχρι εξόντωσης τη  Φύση και τον άνθρωπο στο όνομα του κέρδους. Ήθελα να αποδείξω ότι ακόμα και σε μια γλάστρα -καλά φροντισμένη- μπορεί να εξοικονομείς με ένα δένδρο τα απαραίτητα ζαρζαβατικά αντιστεκόμενος έτσι στο διεθνές κύκλωμα των εμπόρων και μεσαζόντων που καταληστεύουν καταναλωτές και παραγωγούς. Ήθελα να αποδείξω πως οι εργαζόμενοι είναι χρήσιμοι γιατί αυτοί παράγουν σκέψη και με τη χειρονακτική και την πνευματική εργασία'.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Δίνοντας πολιτική διάσταση στο εγχείρημά του ο κ. Ηλιάκης τονίζει ακόμα:
'Όπως φαινόταν ακατόρθωτο να παραχθεί πατάτα από το δένδρο έτσι προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι ακατόρθωτο να αλλάξουμε αυτό το σάπιο σύστημα. Σπάστε τα οδοφράγματα που έχουν βάλει στη σκέψη μας, αφήστε τη φαντασία να δημιουργήσει έξω από τα πλαίσια που θέλει το σύστημα, ελάτε να ενώσουμε τη δύναμή μας να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο αδελφωμένο, ειρηνικό δημιουργικό για το σύνολο,  να διαφυλάξουμε την αρμονία στη Φύση χωρίς μεταλλαγμένα, χωρίς φυτοφάρμακα χωρίς πλαστικά και πλαστικοποιημένες τροφές, χωρίς καρκίνους και ραδιενέργειες.
Όταν οι εργαζόμενοι αλληλοκατηγορούνται και σφάζονται αυτοί που ωφελούνται είναι οι υπεύθυνοι για τη φτώχεια μας, ωφελούνται αυτοί που καταστρέφουν οικολογικά ηθικά πνευματικά όλο τον πλανήτη.
Το ζητούμενο είναι αν οι εργαζόμενοι πιστέψουν στη δύναμή τους και θεσμοθετήσουν νέους κανόνες για τη συνύπαρξη των εργαζομένων,  για ισότητα δικαιοσύνη -δημοκρατία- για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ελάτε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι να αλλάξουμε αυτό το σύστημα'.

Χανιώτικα ΝέαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...