Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Αναπάντητα ερωτηματικά για τον μυστηριώδη κρατούμενο «Χ»


Πράκτορας της Μοσάντ αυτοκτόνησε σε ισραηλινή φυλακή


Αυξάνονται τα ερωτηματικά καθώς έρχονται στη δημοσιότητα νέες λεπτομέρειες για τον μυστηριώδη «κρατούμενο Χ», έναν ισραηλινό και αυστραλό υπήκοο που φέρεται να ήταν πράκτορας της Μοσάντ και κρατούνταν στο Ισραήλ όπου και αυτοκτόνησε στο κελί του τον Δεκέμβριο του 2010.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Αβίγκντορ Φέλτμαν, που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και ο οποίος συνάντησε τον κρατούμενο λίγες ημέρες πριν αυτοκτονήσει, ο Μπεν Ζίγκιερ, όπως είναι το όνομα του «κρατούμενου Χ», διαπραγματευόταν μια συμφωνία με την εισαγγελία. Εξάλλου ο Φέλτμαν πρόσθεσε μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ ότι ο Ζίγκιερ δεν έμοιαζε με έναν άνθρωπο που θέλει να αυτοκτονήσει.

Η υπόθεση του Ζίγκιερ, ενός εβραίου αυστραλού δικηγόρου 34 ετών που βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του στη φυλακή Αγιαλόν στο νότιο Τελ Αβίβ, έγινε γνωστή όταν το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε την Τρίτη την είδηση ότι αυτός είναι ο μυστηριώδης «κρατούμενος Χ» που βρισκόταν φυλακισμένος στο Ισραήλ. Ο Ζίγκιερ φέρεται να είχε στρατολογηθεί από τη Μοσάντ, την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού, διευκρίνισε το ABC.

Το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα και μεταδόθηκε από τα διεθνή μέσα, γεγονός που ανάγκασε χθες Τετάρτη το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης να παραδεχθεί ότι κρατούνταν σε ισραηλινή φυλακή «ένας ισραηλινός υπήκοος, ο οποίος είχε και ξένη εθνικότητα» και ότι «για λόγους εθνικής ασφάλειας ήταν φυλακισμένος με ψεύτικη ταυτότητα».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έδωσε λίγες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα για την υπόθεση, ενώ δεν ανέφερε ούτε το όνομα του κρατούμενου.

«Όμως η οικογένειά του ενημερώθηκε άμεσα για την κράτησή του και ο ίδιος εκπροσωπούνταν στη διάρκεια όλων των διαδικασιών που αφορούσαν την υπόθεσή του» από τρεις δικηγόρους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Ζίγκιερ φέρεται να έφτασε στο Ισραήλ το 2001, όπου ζούσε έκτοτε. Ήταν παντρεμένος με μία Ισραηλινή, την Μάγια Ζαλέφσκι, και είχε δύο παιδιά, ανέφερε το δίκτυο ABC. Ο Ζίγκιερ, που άλλαξε το όνομά του σε Μπεν Άλον και είχε εκδώσει διαβατήριο με το όνομα Μπεν Άλεν, συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2010 και βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του στις 15 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Προτού σπουδάσει νομικά στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης είχε υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό.

Ο αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Μπομπ Καρ παραδέχθηκε σήμερα ότι η Καμπέρα γνώριζε επί σχεδόν ένα χρόνο ότι οι ισραηλινές αρχές κρατούσαν έναν 34χρονο αυστραλό υπήκοο από τη Μελβούρνη, αν και νωρίτερα είχε διαψεύσει ότι το υπουργείο γνώριζε οτιδήποτε για την ύπαρξη του Ζίγκιερ προτού ενημερωθεί για την αυτοκτονία του.

Το ABC μετέδωσε ότι η σορός του Ζίγκιερ μεταφέρθηκε στη Μελβούρνη επτά ημέρες μετά τον θάνατό του και τάφηκε σε εβραϊκό νεκροταφείο.

Το Ισραήλ από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι ο Ζίγκιερ «βρέθηκε νεκρός στο κελί του πριν από δύο χρόνια» και ότι ένας δικαστής που ανέλαβε να εξετάσει τις συνθήκες του θανάτου του κατέληξε πως πρόκειται για αυτοκτονία. Η εισαγγελία έχει αναλάβει να ερευνήσει αν υπήρξε αμέλεια από την πλευρά των αρχών. Παρόλα αυτά στην ανακοίνωσή της η ισραηλινή κυβέρνηση επεσήμανε ότι δεν θα δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες επικαλούμενη «λόγους εθνικής ασφάλειας».

Ο Καρ δήλωσε σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η Αυστραλία ενημερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 «μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών ότι οι ισραηλινές αρχές κρατούσαν έναν άνδρα με υπηκοότητα Αυστραλίας και Ισραήλ».

Πάντως ο Φέλτμαν διερωτάται πώς ένας κρατούμενος, που βρίσκεται σε απόλυτη απομόνωση στη φυλακή του Ισραήλ με την πιο αυξημένη ασφάλεια κατάφερε να αυτοκτονήσει.

«Το ότι ένας άνδρας που κρατείται σε μια τέτοια φυλακή υπό 24ωρη παρακολούθηση κατάφερε να αυτοκτονήσει πυροδοτεί κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας», αναρωτήθηκε ο δικηγόρος.

Μεταξύ αυτών των θεωριών, αυτή που έχει διαδοθεί περισσότερο, κυρίως μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, είναι ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ώθησαν τον κρατούμενο στην αυτοκτονία για να τον κάνουν να εξαφανιστεί διότι γνώριζε ευαίσθητες πληροφορίες.

Η εφημερίδα Γεντιότ Αχαρανότ αναφέρει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο: «Μήπως πρόδωσε ο πράκτορας της Μοσάντ;», ενώ και το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι οι αρχές υποπτεύονταν ότι τον Ζίγκιερ για προδοσία.

Η εφημερίδα Χααρέτζ κάνει λόγο για δύο σενάρια: την αμέλεια του σωφρονιστικού συστήματος ή ότι «κάποιος ώθησε τον Ζίγκιερ στον θάνατο, ψυχολογικά, αν όχι και σωματικά».

Χωρίς να υιοθετούν αυτή την άποψη πολλοί ισραηλινοί αναλυτές φαίνονται μπερδεμένοι από τις πολλές σκιές που υπάρχουν στην υπόθεση.
newsbeast.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...