Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

11 μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες τιμωρήθηκαν με πρόστιμα άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ!!


Γιατί έντεκα μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες τιμωρήθηκαν με πρόστιμα άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ; Tι ανακοίνωσαν οι σοκολατοβιομηχανίες;


Δεν ήταν από ότι φαίνεται μόνο οι γαλακτοβιομηχανίες που έφαγαν πρόστιμα προσφάτως. Έντεκα σοκολατοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, ανάμεσά τους οι Nestle και Kraft, τιμωρήθηκαν με πρόστιμο άνω των 60 εκατ. ευρώ για συνεργασία στην αύξηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, ενώ ανάλογες έρευνες διενεργούνται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά.

Οι αρμόδιες γερμανικές αρχές βρήκαν ότι οι σοκολατοβιομηχανίες αυτές που δραστηριοποιούνται επί γερμανικού εδάφους, είναι υπεύθυνες για την συγκρότηση καρτέλ, με στόχο την αύξηση των τιμών στα προϊόντα σοκολάτας από το 2007.

Η σοκολατοβιομηχανία Nestle ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης για πρόστιμο, ενώ η Kraft από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι προέβηκε σε διακανονισμό με τις γερμανικές αρχές.

Δύο άλλες μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες του κλάδου, η Mars και η Ritter, κατάφεραν να γλιτώσουν από οικονομικές κυρώσεις.

Οι άλλες σοκολατοβιομηχανίες που ενέχονται στο σκάνδαλο του καρτέλ είναι οι Bahlsen, Griesson de Beukelaer, Storck, Katjes Fassin, CFP Brands Subwarenhandels, Feodora Chocolate, Piasten και Zentis.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, η Kraft και η Ritter αντάλλαξαν τηλεφωνήματα μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2007, ενημερώνοντας η μία την άλλη, ότι πρόκειται να προβεί σε αυξήσεις των τιμών. Οι αυξήσεις των σοκολατοβιομηχανιών ανήλθαν σε 15-20% για μπάρες σοκολάτας 100gr την επόμενη χρονιά και η συνιστώμενη τιμή λαινικής πώλησης αυξήθηκε κατά 10-15 λεπτά του ευρώ.

Μέσα στο 2007, πραγματοποιήθηκαν συχνές συναντήσεις υψηλών στελεχών από τις σοκολατοβιομηχανίες Mars, Nestle, Ritter και Schokolaten προκειμένου να συμφωνήσουν σε αυξήσεις τιμών στα προϊόντα σοκολάτας. Τα πρόστιμα σε αυτή την περίπτωση ανήλθαν σε 19,5 εκατ. ευρώ, ενώ και η εταιρεία Ηaribo τιμωρήθηκε με πρόστιμο 2,4 εκατ. ευρώ.

Οι σοκολατοβιομηχανίες Mars και Ritter μαζί με αρκετές άλλες μικρότερες σοκολατοβιομηχανίες ευρέθησαν να έχουν προβεί σε αμοιβαίες ενημερώσεις και συμφωνίες για καθορισμό αυξημένων τιμών μεταξύ 2004-2008. Για αυτή την ενέργειά τους τιμωρήθηκαν με 19,6 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες υποψίες για καθορισμό υψηλών τιμών έχουν εγερθεί και για τις σοκολατοβιομηχανίες Nestle, Mars και Kraft επί αμερικανικού εδάφους, μεταξύ 2002 και 2008, ενώ και οι καναδικές αρχές αναζητούν τυχόν ευθύνες για αυξήσεις στη σοκολάτα το 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...